Ecoplan | Stanovništvo i naselja ljubuškog kraja
Ovaj dokument trebao bi pridonijeti podizanju opće građanske svijesti o vrijednosti prostora, njegovoj nenadoknadivosti, odgovornosti koju svatko od nas ima prema zajedničkim vrijednostima i posljedicama upropaštavanja koje dovode do opće degradacije kvalitete života za buduće generacije.
demografija, stanovništvo, naselja, općina Ljubuški, prostorni plan, planiranje, karta
1209
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1209,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
Demografska kretanja i sustav naselja općine Ljubuški od 2011. do 2021.

STANOVNIŠTVO I NASELJA LJUBUŠKOG KRAJA

ABOUT

Podaci o broju stanovnika ovog područja su vrlo oskudni i zasnivaju se uglavnom na slobodnim procjenama koje se međusobno značajno razlikuju. Zadnji popis stanovništva datira iz 1991. godine i njegovi su rezultati potpuno neprimjenjivi u planiranju prostora jer su se u međuvremenu dogodile značajne društvene, političke i gospodarske promjene. Naselja ovoga kraja, njihova opremljenost, položaj, veličina, forma i međusobne veze nikada nisu ozbiljno istraživane, tek je ova tema djelomično obrađena u prostornom planu iz osamdesetih godina. Zadatak ove studije bio je ponuditi Općini i izrađivaču prostornog plana realne, konkretne rezultate o stvarnom stanju na terenu i ukazati na potencijale i smjer kojim bi se trebao razvijati ovaj prostor te ostaviti pisani trag u vremenu u kojem je manjak relevantnih podataka veliko ograničenje za detaljnije istraživanje.

 

Ovom studijom obuhvatili  smo cijeli prostor općine Ljubuški i njegove kontaktne zone. Obavili smo terenska istraživanja, proveli anketiranje, pretražilii sve dostupne izvore podataka te jasno i detaljno opisali ograničenja na koja smo naišli i koja su uvjetovala odabir metodologije.  Istraživanjem smo utvrdili opseg utjecaja pojedinih funkcija, prirodne i povijesne čimbenike koji su uvjetovali dosadašnji razvoj, evidentirali postojeću komunalnu, gospodarsku i društvenu opremljenost  te kroz analize i valorizaciju ponudili vizija daljeg razvitka.

 

Rezultati studije izdvojili su postojeće potencijale i poslužili za projekciju u prostornom planu općine kako bi se nadolazeći procesi usmjerili u pravom smjeru. Pored toga, ovaj dokument trebao bi pridonijeti i podizanju opće građanske svijesti o vrijednosti prostora i odgovornosti koju svatko od nas ima prema zajedničkim vrijednostima. Jer prostor nije roba već nenadoknadiv resurs i njegovo današnje upropaštavanje bez osmišljenog i planiranog pristupa dovodi do opće degradacije kvalitete života za buduće generacije.

NAZIV PROJEKTA

Demografska kretanja i sustav naselja općine Ljubuški - studija za potrebe izrade Prostornog plana općine Ljubuški za razdoblje od 2011. do 2021. godine.

LOKACIJA

Općina Ljubuški

INVESTITOR

Općina Ljubuški

VRSTA PROJEKTA

Studija

VRIJEME IZRADE

2012.-2013.

CATEGORY
Studije