Ecoplan | Rehabilitacija rudarskog kopa Vihovići
Radovi sanacije rudarskog kopa Vihovići u Mostaru
Vihovići, rudnik, ekološka sanacija, sanacija, krajobrazno uređenje, zašita okoliša, projektiranje, nadzor, konzalting, ecoplan
1120
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1120,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

SANACIJA RUDARSKOG KOPA VIHOVIĆI

ABOUT

Eksploatacija rudnika Vihovići je napuštena početkom devedesetih godina, kada je proizvodnja obustavljena, oprema uništena, a imovina potpuno devastirana. Iznenadnim napuštanjem rudnika nisu provedene prethodne sanitarne mjere, što je za rezultat imalo izgaranje uglja u podzemlju koje je imalo negativne utjecaje na okoliš.

 

Projekat sanacije rudarskog kopa Vihovići financira se preko reprogramiranja duga, od 40 milijuna KM Bosne i Hercegovine prema Saveznoj republici Njemačkoj, kroz pretvaranje ovog duga u ekološki korisne projekte (tzv. dug za prirodu). Ovaj dogovor je postignut između vlade BiH i njemačke državne banke bank Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW).

 

Prva faza sanacije rudnika Vihovići je započela jo 2005. godine, a sastojala se u aktivnostima potrebnim za gašenje podzemnih požara.

 

Aktivnosti na drugoj faza sanacije su započeli 2011. godine, u kojoj sudjeluje tvrtka Ecoplan u konzorciju sa tvrtkom OIKON d.o.o.  iz Republike Hrvatske i tvrtkom Fichtner Water & Transportation GmbH iz Njemačke, kao liderom konzorcija.

 

Ugovorom konzorcija sa Gradom Mostarom su obuhvaćene slijedeće konsultantske usluge:

1. Izrada idejnog i glavnog  projekta rehabilitacije rudarskog kopa Vihovići,

2. Građevinski nadzor nad izvođenjem radova te

3. Priprema tenderske dokumentacije  i

4. Ostale konzultantske usluge.

 

Nakon izrade projektne dokumentacije proveden je postupak o javnoj nabavi za usluge radova izvođenja ekološke sanacije, na kojem je pobjedila tvrtka Hering d.d. Široki Brijeg. Izvođenje radova je započeto u svibnju 2014. godine, a rok za završetak radova je 12 mjeseci nakon početka radova tj.  svibanj 2015. godine. Usporedo se radi i kontinuiran monitoring stanja u podzemlju. Ove raove provodi Integra d.d. Mostar. Nadzor nad građenjem kontinurano izvode Fichtner Water & Transportation GmbH iz Njemačke i Ecoplan d.o.o. Mostar.

 

Ciljevi druge faze sanacije rudarskog kopa Vihovići su:

1. Priprema projektnog područja prema konceptu ekološke sanacije i monitoringa potencijalnog zapaljenja ugljena te priprema infrastrukture koja je potrebna za provođenja mjera gašenja

2. Ekološka sanacija sjeverne litice,

3. Stabilizacija južne litice,

4. Priprema cijelog područja za daljnje korištenje.

NAZIV PROJEKTA

Rehabilitacija rudarskog kopa Vihovići, Mostar

LOKACIJA

Rudarski kop Vihovići, Mostar

INVESTITOR

Grad Mostar

VRIJEME IZRADE

2012 - u tijeku

CATEGORY
Zaštita okoliša