Ecoplan | Plan upravljanja za održavanje nacionalnog spomenika Stari grad Vranduk
plan upravljanja, nacionalni spomenik, Vranduk, tvrđava, Zenica, Muzej grada Zenica
1173
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1173,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
Plan upravljanja za održavanje nacionalnog spomenika Vranduk

PLAN UPRAVLJANJA VRANDUK

ABOUT

Graditeljska cjelina – Stari grad Vranduk je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Nalazi se u Zeničko-Dobojskom kantonu, u općini Zenica oko 10 km sjeverno od grada Zenice. Tvrđava i naselje koje se razvilo oko tvrđave, a na stjenovitom brijegu koje čini izbočinu planine Ključ, smješteni su na lijevoj obali rijeke Bosne na mjestu gdje rijeka pravi jedinstvenu krivinu u svom toku čineći duplo slovo „S“, odnosno praveći neobičan zavoj od skoro 180°.

 

Cilj izrade plana je očuvanje i zaštita vrijednosti nacionalnog spomenika radi sadašnje i budućih generacija stvaranjem uporišta opstanku i razvoju lokalne zajednice kao najvažnijeg jamca održivosti Vranduka i njegove zaštite od vanjskih utjecaja.

 

Planom je opisano postojeće stanje Vranduka kroz prirodne i stvorene uvjete, detaljno je obrađeno poglavlje  zaštite kulturno-povijesnog naslijeđa, ocijenjeno je postojeće stanje i date su smjernice za održivo upravljanje nacionalnim spomenikom. Detaljno su definirani uvjeti zaštite kulturno povijesne baštine, zone zaštite i načini djelovanja unutar tih zona, te ciljeve i mjere upravljanja.

 

Smjernice za realizacija Plana upravljanja definirane su kroz detaljne akcijske planove, financijsku analizu te predloženu institucionalnu strukturu za upravljanje.

 

Plan je odobren od strane Zavoda za zaštitu spmenika pri Federalnom ministarstvu kulture i sporta i predan je Muzeju grada Zenice na korištenje.

NAZIV PROJEKTA

Plan upravljanja za održavanje nacionalnog spomenika - Graditeljska cjelina - Stari grad Vranduk

LOKACIJA

Vranduk, Općina Zenica

INVESTITOR

JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo

VRSTA POSLA

Plan upravljanja

GODINA

2013.-2014.

CATEGORY
Planiranje, Zaštita okoliša