Ecoplan | caffe Kariola, Mostar
1658
post-template-default,single,single-post,postid-1658,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
Fotografija caffe bara Kariola u mostarskom parku Zrinjevac. Pogled sa šetnice

caffe Kariola, Mostar

Enterijer-eksterijer, veza bez granica

 

Na samom ulazu ili pak izlazu parka Zrinjevac u lijepom gradu Mostaru, smješten je nenametljivo-nametljiv Kariola club. Zašto nenametljivo-nametljiv?

Naime, po riječima projektanata ovog interesantnog kluba, Borislava Puljića dia i Valerije Kopilaš dia, dva su početna principa uspostavljena prilikom projektiranja.

Prvi, da intervencija unutar amorfnih i beskonačnih formi prirode (park Zrinjevac) bude bazirana na principu kontrasta. Po tom principu se nastojala i svakako uspjela rekla bih, složenim prirodnim oblicima suprostaviti jednostavna forma kocke, kocke kao jasnog matematički definiranog oblika.

 

Drugo polazište je bilo zasnovano na tvrdnji da je arhitektura matematika pretočena u formu, što se opet nadovezuje na prvo polazište, princip. I upravo ta jednostavna matematička forma kocke koja se volumenski proporcionalno smjestila u organsku formu prirode, čini je u isto vrijeme nametljivom zbog kontrasta, ali i nenametljivom zbog pravilne prostorne koncepcije.

 

Materijalizacija kroz odabir kamena (prilazna partija koja postepeno uvodi posjetitelja) kao tradicionalnog materijala Hercegovine, te staklenih stijenki (ovješena fasada) i horizontalnih istaka obloženih metalnim panelom (brisoleji) kao modernih materijala, zahvaljujući skladnim proporcijama i funkcionalnim volumenima, također, daje značajan doprinos arhitektonskom izražaju ovog objekta.

 

Sve navedeno ide u prilog stvaranju uspješne međusobne komunikacije Kariola cluba i okoline, ali i dobre interakcije samih posjetitelja i okoline zahvaljujući staklenim plohama koje odvajaju unutrašnji prostor od vanjskog, ali ih istovremeno i povezuju.

Uvjerenje arhitektonskog tima Puljić i Kopilaš da arhitektura geometrijski jasnog oblika, koja je proporcionirana po poznatim principima skladnih proporcija s jedne strane, i koja se javlja kao kontrast složenosti ljepote prirode parka s druge strane, može jedinstveno funkcionirati, se isplatilo!

 

Projektanti: Borislav Puljić, dia i Valerija Kopilaš, dia

Tekst preuzet iz časopisa AGD br 28.

No Comment

Post A Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.