Ecoplan | Plan upravljanja Parkom prirode Hutovo blato
Pripremljeni dokument ima za cilj osigurati jasne smjernice za upravitelje Parka prirode o načinu provođenja aktivnosti na konzervaciji, korištenju i upravljanju postojećim resursima, zaštiti okoliša i očuvanju vrijednog kulturnog i povijesnog naslijeđa i poštivanju potreba lokalne zajednice.
Hutovo blato, prostorno planiranje, plan upravljanja, park prirode, zaštita okolišta, ramsarsko područje, javno poduzeće, migracija ptica
1268
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1268,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
Plan upravljanja Parkom prirode Hutovo Blato

PLAN UPRAVLJANJA HUTOVO BLATO

ABOUT

Hutovo blato Ramsarsko je područje na samom prijelazu iz kanjonskog dijela Neretve u područje njene delte, jedinstveno po svojim geomorfološkim, geološkim, hidrološkim, biološkim i krajobraznim obilježjima, iznimno značajno po arheološkim nalazištima, te gospodarski vrijedno i za lokalno stanovništvo i za širu regiju. Očuvanje i zaštita ovih osobitosti i vrijednosti radi sadašnje i budućih generacija vidi se u postavljanju visokih i oglednih standarda ekološkog upravljanja zajedno sa stvaranjem uporišta opstanku i razvoju lokalne zajednice kao  jedinog jamca održivosti Hutovog blata i njegove zaštite od izvanjskih utjecaja.

 

Plan upravljanja je jedan od temeljnih dokumenta upravljanja svakim zaštićenim područjem. Plan upravljanja treba pružiti dugoročnu viziju i strateške smjernice za vođenje i upravljanje parkom prirode i trebao bi se realizirati kroz akcijske planove za razdoblje od sljedećih 10 godina. Plan upravljanja mora sadržavati osnovne informacije i smjernice za zaštitu ali i održivo korištenje područja, uključujući posebno interese lokalne zajednice ako su oni povezani s tradicionalnim djelatnostima i različitim turističkim aktivnostima.

 

Pripremljeni dokument ima za cilj osigurati jasne smjernice za upravitelje Parka prirode o načinu provođenja aktivnosti na konzervaciji, korištenju i upravljanju postojećim resursima, zaštiti okoliša i očuvanju vrijednog kulturnog i povijesnog  naslijeđa i poštivanju potreba lokalne zajednice.

 

 

Plan upravljanja su izradili konzorcij  Ecoplan d.o.o. Mostar i Elektroprojket d.d. Zagreb. 

Dokument se trenutno nalazi u fazi Nacrta (rujan 2014.).

NAZIV PROJEKTA

Plan upravljanja parkom prirode Hutovo blato

LOKACIJA

Park prirode Hutovo blato, HNŽ

INVESTITOR

Agencije za vodno područje Jadranskog mora i Federalno ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

VRSTA POSLA

Plan upravljanja

GODINA

2012 - u tijeku

BRUTO POVRŠINA

74,11 km²

CATEGORY
Planiranje, Zaštita okoliša