Ecoplan | Okrugli stol u okviru izrade prostorne osnove za Urbanistički plan Međugorje-Bijakovići
1648
post-template-default,single,single-post,postid-1648,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

Blog

Okrugli stol u okviru izrade prostorne osnove za Urbanistički plan Međugorje-Bijakovići

U službenim prostorijama Općine Čitluk u četvrtak, 23. srpnja održan je okrugli stol u okviru izrade prostorne osnove za Urbanistički plan Međugorje-Bijakovići. Uz izrađivače iz poduzeća Ecoplan d.o.o. Mostar okruglom stolu nazočili su načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić, predstavnici općinskih službi, Stjepan Krasić, ministar prometa i veza u Vladi HNŽ-a, župnik župe Međugorje fra Marinko Šakota, kao i predstavnici javnih poduzeća i institucija koji su  pozvani na okrugli stol planiran dokumentom koji se zove „Plan uključivanja javnosti“.
Važno je naglasiti da je urbanistički plan razvojni, isto kao i prostorni plan. Ovim planom se definiraju  razvojne smjernice. Urbanističkim planom se ne definiraju parcele i ne daju uvjeti za izgradnju, ovo je plan kojim se usmjerava razvoj u smislu razvoja infrastrukture, kvalitetnijeg stanovanja i poslovanja. Urbanistički plan prema Zakonu radi se poslije Prostornog plana. Prostorni plan definira ruralna područja, a urbanistički definira uvijete korištenja urbanističkim planom unutar područja kroz zoniranje. 

Okrugli stol je organiziran  u svrhu prikupljanja dokumenata za prostornu osnovu i nije bio organiziran za širu javnost, no šira javnost bit će uključena u izradu Urbanistički plan Međugorje-Bijakovići u kasnijim fazama kroz javne rasprave.
Plan se radi kroz dvije faze. Prva faza je prostorna osnova, dok je druga faza izrada plana kroz prednacrt, nacrt i prijedlog. Mi smo sada u prvoj fazi izrade, dakle prikupljamo dokumente za prostornu osnovu. Organizirali smo okrugli stol u okviru izrade prostorne osnove, odnosno stanja. Okrugli stol planiran je dokumentom koji se zove „Plan uključivanja javnosti“  i organiziran je u svrhu prikupljanja dokumenata za prostornu osnovu.  Danas smo pozvali javna poduzeća i institucije od kojih očekujemo da nam daju stanje, znači sve što imaju od projekata, kao i nekakve smjernice i sugestije. Planirano je održavanje dva okrugla stola, ovaj okrugli stol nije organiziran za široku javnost, ali šira javnost bit će uključena u izradu Urbanističkog plana Međugorje-Bijakovići putem javnih rasprava –  naglašeno je na skupu, te kako u Ecoplanu očekuju da će u narednom roku  dobiti smjernice i sugestije za izradu plana, projekte i svu dokumentaciju, te potom napraviti prostornu osnovu za daljnju izradu Urbanističkog plana Međugorje-Bijakovići.

No Comment

Post A Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.